SHR: Hallitusohjelmasta potkua työllisyyteen, 14.4.2003

Hallitus ryhtyy aktiivisiin toimiin ravintolaruoan arvonlisäveron alentamiseksi samalle tasolle kaupparuoan kanssa. SHR kiittää hallitusohjelmaa työllisyyteen panostamisesta, sillä ruokatarjoilun arvonlisäveron alentaminen parantaa merkittävästi ravintola-alan mahdollisuuksia työllistää. SHR on tyytyväinen myös kirjaukseen alkoholiverotuksen uudistamisesta, mutta korostaa, että suomalaisten alkoholielinkeinojen työllisyyden säilyttäminen edellyttää riittävän suurta veron alentamista. Ravintola-alan kannalta on tärkeää, että hallitus parantaa rehellisten yritysten toimintamahdollisuuksia tehostamalla harmaan talouden torjuntaa.

Ruokatarjoilun arvonlisäveron alentaminen on useiden selvitysten mukaan tehokkaimpia keinoja työllisyyden parantamiseksi. SHR on arvioinut, että hallitusohjelmaan kirjattu arvonlisäveron alennus lisää toteutuessaan ravintola-alan työllisyyttä 2000 henkilötyövuodella. Ruokatarjoilun arvonlisävero on myös aluepoliittisesti tehokas keino työllistää, sillä se luo työpaikkoja koko maahan.

Ruokatarjoilun arvonlisäveron alentaminen on erittäin tervetullut piristysruiske ravintola-alalle, jonka kysyntä on suhdannetilanteen vuoksi laskenut alkuvuoden aikana. Siksi hallituksen on ryhdyttävä pikaisiin toimiin, jotta EU:lta saadaan lupa arvonlisäveron alentamiseen.

Alkoholin matkustajatuonnin vapautuminen on suuri uhka ravintola-alan työpaikoille. Liian korkea alkoholivero heikentää työllisyyttä ja lisää harmaata taloutta. SHR:n laskelmien mukaan matkustajatuonti voi viisinkertaistua jo ensi vuonna, jos alkoholiveroa ei alenneta. Pahimman vaihtoehdon toteutuminen vaarantaisi ravintola-alalla 5000 työpaikkaa. Siksi alkoholiveroa alennettaessa on kiinnitettävä huomiota myös työllisyyteen ja kotimaisten elinkeinojen kilpailukykyyn.

Ravintola-alan työllisyyden, työolosuhteiden ja tasapuolisen kilpailutilanteen kannalta on tärkeää, että hallitus käynnistää kolmikantaisen hankkeen harmaan talouden ehkäisemiseksi ja panostaa talousrikosten torjuntaan.

Writen by Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!