Parhaat kahvilat ja ravintolat Tampereella

Mustamakkara

Tampere tunnetaan omanlaisesta murteestaan, Särkänniemen elämyspuistosta, kiehtovista museoistaan (uutena tulokkaana maailman ainoa Muumimuseo) sekä ainutlaatuisesta ruokakulttuuristaan. Jos matkustat Tampereelle, muista maistaa ainakin aitoa mustaamakkaraa, rievää, pärämätsiä ja Pyynikintornin munkkeja. Mustamakkara on pinnaltaan musta verimakkara, mikä saattaa äkkiseltään näyttää jo kertaalleen syödyltä, mutta on monen tamperelaisen mielestä erittäin herkullista. Rievä on ohrasta valmistettu hiivaleipä, missä ei ole keskellä reikää. Koko Tamperetta kutsutaan Rieväkyläksi (ja Manseksi sekä Nääsvilleksi), ja onpa Tampereen rievästä tehty laulukin: ”on Tampereen tyttäret sieviä, kun syövät he tuoreita rieviä…” Pärämäts on puolestaan Linkosuon leipomossa kehitelty piiras, minkä sisältä löytyy maustettua jauhelihaa – muista tilata tätä grillillä! 

Tamperelaisissa munkeissa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, mutta jostain syystä munkit maistuvat Pyynikintornin kahviossa paremmilta kuin missään muualla. En tiedä, onko syy niiden reseptissä (jota ei varmasti paljasteta) vaiko upeissa näköaloissa. Lue lisää Pyynikin munkkikahvilasta ja muista kahviloista ja ravintoloista, joissa sinun kannattaa ehdottomasti vierailla! 

Pyynikin munkkikahvila

Pyynikinharjulla sijaitsevan Pyynikin näkötornin munkkikahvila on maankuulu munkeistaan. Munkkien kyytipoikana nautitaan tietenkin paikallisen Tampereen Paahtimon kahvia. Munkki on iso, maukas ja tuore, ja samalla kun pyyhkit sokeria suupielistä ja rinnuksilta, voit ihailla kaunista järvimaisemaa. Vuodesta 2013 näitä ainutlaatuisia munkkeja on voinut maistella myös Tampereen Keskustorilla, eli harjulle asti ei ole enää pakko mennä. 

Aito ja alkuperäinen, harjulla sijaitseva Pyynikin munkkikahvila on paikka, minne tamperelaiset vievät vieraitaan, ja mistä he vinkkaavat kaikille turisteille. Ota sinäkin vinkistä vaari, ja käy ihailemassa maisemia (sekä mussuttamassa munkkeja)!

Vohvelikahvila

Vohvelikahvila on toinen klassikkokohde tamperelaisilla herkkusuille ja Tampereella vieraileville matkailijoille. Vohvelikahvila sijaitsee Tampereen ”vanhassakaupungissa”. Kyseessä on Ojakatu ja Tampereen pienin kivitalo, mikä on rakennettu vuonna 1926. Vohvelikahvila mainostaa olevansa ”onnellisten ihmisten kohtaamispaikka”, ja sen voi hyvin ymmärtää: kukapa ei tulisi onnelliseksi saadessaan vastapaistettuja vohveleita.

Vohvelikahvila sopii myös vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille. Salaisella reseptillä valmistettuja vohveleita saa sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Miltä kuulostaisi mokkavohveli, pähkinäsuklaavohveli, Nutella-vohveli tai lakuvohveli? Sitä ennen voisi vetäistä vaikka vuohenjuustovohvelin, tacovohvelin, sienivohvelin tai paahtopaistivohvelin…

Aitoleipä (ja Aitoleivän brunssi)

Cafe Aitoleipa Keskustori
Kuvalähde: Tripadvisor

Aitoleivän kahviloita löydät sekä Keskustorilta, Tammelasta että Tampellasta. Aitoleipä-kahvilasta saa hyvää kahvia ja herkullisia leivonnaisia, mitkä sopivat myös erilaisiin erikoisruokavalioihin. Erityisesti pitää mainita Keskustorin Aitoleivän brunssi. Brunssi tarkoittaa lounaan ja aamiaisen yhdistelmää, mikä kuuluu nauttia hyvässä seurassa ja kiirettä pitämättä. Tämä brunssipaikka on helppo löytää, ja sinne pääsee sadesäälläkin kastumatta, sillä se sijaitsee Keskustorilla aivan linja-autoaseman kupeessa.

Tasokasta brunssia tarjotaan viikonloppuisin aina iltapäiväkolmeen asti, ja vajaan 20 euron hinnalla pääsee nauttimaan monipuolista, terveellistä ja hyvän makuista ruokaa. Aitoleivän hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan. Seisovasta pöydästä voi lapata lautaselleen erilaisia juustoja, paikan päällä paistettuja voisarvia, pannukakkuja, riisipiirakoita, vaahtokarkkeja, munakasta sekä muun muassa erilaisia salaatteja. Aitoleipä ja sen tarjoama brunssi – mikä ihana tapa viettää aikaa ystävien kanssa tai koko perheen voimin!

Ravintola C

Ravintola C on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ravintoloista Tampereella. Ravintola C:n tasokas ja innovatiivinen ruokalista yllättää, ihastuttaa ja jää mieleen. Kun haluat laadukkaan illallisen, muista Ravintola C Rautatienkadulla! Ravintola C suosii lähiruokaa, luomua ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita. Tilaa vaikkapa kuoretta ja Rekolan perunaa, tai Piippolan tilan maa-artisokkaa ja Räsälän tyrniä. Tarjolla on myös esimerkiksi kuhaa, peuraa ja kriikunaa. 

4 vuodenaikaa

4 vuodenaikaa sijaitsee kätevästi Tampereen kauppahallissa. 4 vuodenaikaa tarjoaa maukasta kotiruokaa edullisesti, joten se on hyvä paikka nauttia lounas vaikkapa lauantaiostosten lomassa. Erityisesti se tunnetaan kympin aamiaisesta, mitä voi hyvällä syyllä kutsua kaupungin parhaaksi, sekä 14 euron kalakeitosta.  

Hella ja Huone

Hella ja huone
Kuvalähde: Tableonline.fi

Hella ja Huone on Salhojankadulla sijaitseva, intiimi ja tasokas pikkuravintola. Sen toinen omistaja on keittiömestari, toinen taas sommelier. Luvassa on siis fantastisia viinejä ja veden kielelle tuovia ruoka-annoksia, ja asiakas voi luottaa saavansa niistä juuri parhaan yhdistelmän. Kun etsit klassista fine dining -paikkaa (esimerkiksi hurmataksesi ensitreffeillä), suuntaa kulkusi Hella ja Huoneen pöytään. Valitkaa vaikka 6 tai 9 ruokalajia sisältävä maistelumenu (70 tai 99 euroa). 

Writen by Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!