Miten huolehtia turvallisuudesta uudessa kodissa?

Muuttolaatikot

Uuteen kotiin muuttaminen on aina iso urakka. Koko omaisuus pitää pakata, ja siirtää uusiin tiloihin. Uusi koti saattaa sijaita entuudestaan vieraalla asuinalueella, tai kenties kokonaan uudella paikkakunnalla. Uusiin ympyröihin totuttelu vie varmasti oman aikansa. Uuteen kotiin asettautuminen on turvallista heti alusta pitäen, jos turvallisuusasiat otetaan huomioon. Muista asentaa palovaroitin ja muut turvalaitteet jo muuttopäivänä, niin voit nukkua yösi rauhassa.

Kameravalvonta estää asuntomurrot

Turvalaitteet huolehtivat asuntosi turvallisuudesta silloinkin, kun et itse ole kotona. Valvontakamera ehkäisee tehokkaasti asuntomurtoja, sillä varkaat karttavat asuntoja, joihin on asennettu kameravalvonta. Jo pelkkä varoitustarra riittää viemään murtohalut, sillä kameran tallentaman kuvan perusteella varkaat voidaan tunnistaa ja saada kiinni. Osa valvontakameroista on yhdistetty nettiin, joten ne välittävät reaaliaikaista kuvaa joko asunnon omistajalle tai hälytyskeskukseen. Kun kamera tunnistaa liikettä ja kytkeytyy päälle, toisessa päässä oleva henkilö tekee tilannearvion ja kutsuu tarvittaessa vartijat tai poliisit paikalle. Kameravalvonta voidaan yhdistää laajempaan hälytysjärjestelmään. Tällöin hälytyskeskus saa tiedon kaikista poikkeustilanteista, esimerkiksi savusta tai siitä, että joku yrittää avata ikkunaa tai takaovea. 

Tulipalot on helpompi ehkäistä kuin sammuttaa

Tulipalot on helpompi ehkäistä kuin sammuttaa, siksi jokaisen olisi hyvä tietää ja osata tunnistaa riskitekijät. Jokaisen olisi hyvä kerrata alkusammutusohjeet, ja pienille lapsillekin pitäisi opettaa, miten toimia, jos syttyy tulipalo. Tyypillisiä tulipalojen syttymissyitä Suomessa ovat tupakointi sängyssä, verhon lähellä poltettu kynttilä, lasten tulitikkuleikit, huonokuntoisella hormilla varustetun tulisijan käyttäminen sekä pyykin kuivaaminen sähkösaunassa. Tupakointi pitäisikin hoitaa ulkona, ja kynttilöiden kanssa tulisi olla varovainen. Verhot, varsinkin akryyliverhot, syttyvät tuleen erittäin helposti, joten kynttilää ei saa polttaa liian lähellä verhoja. Paras kynttilänjalka on tukeva, eikä sen ja kynttilän väliin ole asetettu paloherkkiä mansetteja. Tuikut pitää asettaa palamattomalle alustalle noin 5 cm päähän toisistaan, jotta kynttilöiden tulikuuma neste ei pääsisi roihahtamaan. Tästä huolimatta kynttilät pitää sammuttaa, kuin huoneesta poistutaan, ja lemmikkitalouksissa pitää olla erityisen varovainen – tai hankkia paristokäyttöisiä kynttilöitä.

Palomiehet

Tulitikut ja sytyttimet pitää säilyttää niin, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Savupiippu pitää nuohouttaa säännöllisesti, ja jos hormissa esiintyy rapautumista tai halkeamia, on se viipymättä korjattava – rapautumiin kertyy nokea, minkä syttyminen voi johtaa rakennuspaloon. Pyykkien kuivaaminen saunassa ei ole turvallista, sillä sähkökiuas saattaa mennä itsekseen päälle. Kiukaan lähellä oleva vaate tai mahdollisesti kiukaan päälle pudonnut vaatekappale saattaa syttyä tuleen. Sähköpatterinkaan päällä pyykkiä ei saa kuivata, sillä niitä ei saa peittää tekstiileillä. Muista myös huolehtia siitä, että vaurioituneet sähkölaitteet korjataan tai poistetaan käytöstä. Valaisimiin ei saa asentaa tehokkaampaa polttimoa kuin käyttöohjeissa on määrätty, ja sähkölaitteet kannattaa pitää puhtaana pölystä (myös jääkaapin takaosa). Turvallisin silitysrauta on sellainen, mikä sammuu itsekseen. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, opeta kaikkia perheenjäseniä ensimmäiseksi irrottamaan pistotulpan tai katkaisemaan sähköt koko asennusta, ja sen jälkeen huolehtimaan esisammutuksesta joko jauhesammuttimella, paksulla matolla tai sammutuspeitteellä. 

Varsinkin itärajan läheisyydessä sijaitsevissa talouksissa saattaa olla bensiinivarasto, johon lisätään kanisterillinen bensiiniä jokaisen Venäjänmatkan jälkeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että asuintiloissa ja niihin verrattavissa tiloissa saa säilyttää bensiiniä korkeintaan 25 litran edestä. Autotalliin tai autokatokseen saa varastoida 60 litraa bensiiniä. Erillisessä varastotilassa bensiiniä saa säilyttää kerralla sata litraa. Rivi- tai kerrostaloyhtiön yhteisissä kellaritiloissa bensiiniä tai muita palavia nesteitä ei saa säilyttää litran litraa. Koska tuhopolttojen osuus on noin kolmannes kaikista tulipaloista, on kellarit, autotallit, liiterit, jätekatokset ja muut varastotilat hyvä lukita. 

Palovaroittimen pariston vaihtopäivä on 11.2.

Palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa vuodesta 2000. Jokaiseen asuinkerrokseen tarvitaan oma palovaroitin, ja niitä on oltava yksi kutakin alkavaa 60 neliötä kohden. Palovaroitin havaitsee savun ja herättää asukkaiden huomion, jotta nämä ehtivät poistua asunnosta ja hälyttää apua. Palovaroitin on testattava säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. Jos palovaroitin piippaa, kun testausnappia painetaan, se on kunnossa. Palovaroittimen paristot on hyvä vaihtaa kerran vuodessa, vaikkapa 11.2. Kun merkitset paristonvaihtopäivän kalenteriisi, et unohda tätä tärkeää askaretta. Jos palovaroitin alkaa pitää säännöllisesti toistuvaa, pientä piippausääntä, kertoo se pariston vaihtotarpeesta – vaihda paristo välittömästi.

Writen by Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!